Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


pitajat:alajarvi:ihmisista

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
pitajat:alajarvi:ihmisista [2011/04/07 11:56]
Erkki Mäkelä [Kommentteja]
pitajat:alajarvi:ihmisista [2014/10/22 08:15] (nykyinen)
Rivi 52: Rivi 52:
  
  
-====== Aino Hanhislo, ansioitunut perinteen tallentaja ======+====== Aino Hanhisalo, ansioitunut perinteen tallentaja ======
  =====  =====
  
Rivi 63: Rivi 63:
    
  
-Kirjoita tähän itse tarina+**Aino ​ Elviira Hanhisalo ** osMannila ​ oli syntynyt ​ Alajärven ​ Mannilassa 24.5.1914. ​ Avioiduttuaan samasta kylästä olevan maanviljelijä Aleksi Hanhisalon kanssa hän teki maatilan emännän ja perheenäidin työn ohessa merkittävän, ​ julkista tunnustusta saaneen ​ elämäntyön paikallisen kansanperinteen tallentajana. Ainokuoli Alajärvelä 89 vuotiaana 18.4.2003. 
 + 
 +Suomen Kotiseutuliitto palkitsee ​ ansiomitalilla ​ vuosittain järjestettävillä valtakunnallisilla kotiseutupäivillä ​ muutamia erityisellä tavalla ​ ansioituneita kotiseututyön tekijöitä. ​ Kun Järviseutu - Seura  sai  järjestettäväkseen vuoden 1992 kotiseutupäivät,​ niin se teki esityksen ​  ​kolmesta ​ järviseutulaisesta palkittavasta. ​   Aino Hanhisalo oli yksi  heistä. Alajärveläisen sain tehtäväkseni ​  ​kerätä tietoja ​ hänen asioistaan kansanperinteen tallentajana. 
 + 
 +Ansiomitalihakemuksen perusteluissa kerrottavaksi ​ kertyi ​ hämmästyttävä määrä tietoa ​ Hanhisalon yli 40 vuoden aikana ​ keräämän,​ kansanperinteeseen liittyvien tallenteiden määristä ja aikaisemmista palkitsemisista.           Museoviraston Kansatieteen toimiston toimistopäällikkö **Maija-Liisa Heikinmäk**i ​ antoi  todistuksen ​ Aino Hanhisalon kansanperinteen tallentamiseen liittyvistä ansioista. Siinä hän mainitsee, että Hanhisalo vastasi vuosina 1957 – 1990  neljäänkymmeneen ​ museoviraston kyselyyn ja että häneltä saatua muistitietoaineistoa on Museoviraston perinnearkistossa 5322 liuskaa , Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistossa 1285 liuskaa ja Suomen murteitten sanakirja-arkistossa 5718 sanalippua. ​ Lisäksi Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoissa on huomattava määrä perinteeseen liittyviä kirjallisia ja äänitallenteita. Hanhisalo palkittiin museoviraston keruukilpailuissa 31 kertaa ja hänelle myönnettiin v.1972 perinnearkiston kultainen ansiomerkki erittäin suurista ansioista keruutyössä. 
 +Samassa lausunnossa hän kirjoittaa: ” Aino Hanhisalon kansatieteelliset muistiinpanot ovat aina olleet laadullisesti korkeatasoisia,​ luotettavia ja tutkimuksen kannalta erinomaista aineistoa, Aino Hanhisalo on palkittu museoviraston keruukilpailuissa 31 kertaa ja vuonna 1972 hänelle myönnettiin perinnearkiston kultainen ansiomerkki erittäin suurista ansioista keruutyössä.” 
 +Ano Hanhisalo ehti avustaa monien erityisalojen perinteen tallentamisessa. Tästä mainittakoon palkinnot Alkon ja Valion järjestämissä keruukilpailuissa. 
 + 
 +Hakemuksessa korostimme erityisesti Hanhisalon perinnetiedon tallenteiden merkitystä silloin tekeillä olevan Järviseudun Historian kansatieteellisen osan toimitustyössä. Olin teoksen Henkinen Perinne ​ –osan kirjoittajan **Hannu Sinisalon** oppaana tapaamassa Aino Hanhisaloa. Matkalla hän kertoi pitävänsä Hanhisalon keräämää aineistoa aivan ainutlaatuisena . Hän piti mm Ainon muistelusta ensimmäisestä elokuvissa käynnistään pukeutumisineen. matkoineen ja elämyksineen yhtenä monista sellaisista hänen tallenteistaan,​ joista vaikka Alajärvi - Seura voisi  koota ja toimittaa mainion ​ paikallishistoriasta kertovan teoksen. 
 +Aino Hanhisalon ​ ansiot kotiseutunsa perinteen vaalijana ja tallentajana palkittiin ansiomitalilla Järviseudun kotiseutupäivillä 10.7.1992. Samassa tilaisuudessa sai mitalin 13 henkilöä . Järviseutulaisena mitalin sai myös **Antti Savola** Lappajärveltä. --- //​[[erkki.makela@japo.fi|Erkki Mäkelä]] 2011/04/07 15:15// 
 + 
  
 == Kommentteja == == Kommentteja ==
pitajat/alajarvi/ihmisista.txt · Viimeksi muutettu: 2014/10/22 08:15 (ulkoinen muokkaus)