Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


pitajat:alajarvi:maantiedosta

Alajärvi

Tosia ja tarinoita mieleen tulevista asioista.

Maantiedosta: maamerkeistä, teistä, muistomerkeistä


Paikan nimistä

  • Kuka kertoi:Vihtori Mäkelä
  • Milloin kertoi:
  • Missä kertoi:Järviseutu-lehti (nr 31/1992)
  • Kenelle kertoi:
  • Erkki Mäkelä 2011/04/01 13:24

Halla-aho, Nälkämäki ja Kuolema

Näiden paikannimien synnystä ja niihin liittyvistä tapahtumista on kerrottu useampiakin tarinoita. Maiju Viitaniemi kertoi niistä mielenkiitoisten lehtileikkeiden kera vuoden 2010 Ranstakka –lehdessä. Näiden paikkojen onnettomasta asukasperheestä kertoi kouluneuvos Vihtori Mäkelä juhlapuheessaan Järviseudun valtakunnallisilla kotiseutupäivillä 1992.Puheessa on kappale, jossa nimien alkuperästä kerrotaan seuraavasti:

”Viisikymmentä vuotta sitten kertoi silloin 85 vuotias Puumalan torppari Juha Erkki Salo omassa lapsuudessaan kuulleensa vanhemmiltaan laivanmastojen hankkijasta, joka oli muuttanut Jepualta Hoiskonlahden pohjukkaan: Hän toimitti jatkuvasti pitkiä hirsiä mastopuiksi, jotka sitten uitettiin Ähtävänjokea pitkin Pietarsaareen. Tämä perimätieto, vain kahden henkilön väittämänä, on ainakin 200 vuotta vanha. Jepualainen oli asunut Alajärvellä pitkät ajat perheineen, Asuessaan Halla-ahossa hän koki hallavuosia ja jätti kyläryhmälle tänä päivänä tunnetun nimen Halla-aho. Sitten hän muutti syvemmälle metsiin, koki sielläkin vaikeuksia ja paikka tunnetaan tänä päivänä Nälkämäen nimellä. Vielä edemmäksi ja lähemmäksi suuria metsiä muutti jepualainen perheineen. Nyt hän koki raskaimman menetyksen lapsensa kuoleman muodossa. Viimeinen asuinpaikka lienee ollut tämä. Sillä on nimenä Kuolemankorpi. Tosin paikkakunnan nykyiset asukkaat ovat pahoittaneet mielensä ja anoneet, että Kuolema niminen kylän postiasema saisi uuden nimen. Kaksi viikkoa sitten postihallitus suostui kuolemaisten pyyntöön.

Tarina jepualaisesta mastopuitten hakkaajasta on kerrottu myöhemin myös Alajärven Historiassa. (s.91)– Erkki Mäkelä 2011/04/01 13:05 Lähde: Järviseutu-lehti nr 31.1992 ”Mastopuita ja tervaa”

Kommentteja

Muistomerkkejä Alajärvellä

  • Kuka kertoi:
  • Milloin kertoi:
  • Missä kertoi:
  • Kenelle kertoi:
  • Ensimmäinen kirjoittaja, paina painiketta ” — Erkki Mäkelä 2011/04/15 16:11

Vuosina 1866-1868 nälkään kuolleiden muistomerkki
Alajärven seurakunta pystytti muistomerkin vuonna 1951. Kivipaaden alalaitaan on kirjoitettu: ”Herra anna meille jokaåäiväinen leipämme”
Muistitiedon mukaan osa nälkävuosina kuolleista haudattiin suureen joukkohautaan vanhan hautausmaan itälaitaan, muistomerkin paikalle. Viisivuotiaana siunausta seuranneen Anna Maija Salon mukaan kappalainen Johan Helenius toimitti siunauksen heittämällä multaa useamman arkun päälle, arkut olivat tavallisia puulaatikoita . Sen jälkeen hän luki käsikirjan mukaiset siunausluvut monikkomuodossa - menettely toistui seuraavien arkkujen kohdalla hautarivistön loppuun saakka.
Teksti suora lainaus muistomerkin kuvatekstistä Alajärven Historiassa (s. 145)

**

Kommentteja
Anna kommentteja tarinaan tänne….
pitajat/alajarvi/maantiedosta.txt · Viimeksi muutettu: 2014/10/22 08:15 (ulkoinen muokkaus)