Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


pitajat:alajarvi:takkakivelta

Alajärvi

Tosia ja tarinoita mieleen tulevista asioista.

Takkakiveltä: kummituksista, aarteista, menninkäisistä, hiisistä ja etiäisistä.


** Millainen on hyvä puhuja** ?

  • Kuka kertoi:
  • Milloin kertoi:
  • Missä kertoi:
  • Kenelle kertoi:
  • Ensimmäinen kirjoittaja, paina painiketta ”lisää allekirjoitus”

Hyvä puhuja
Hyvän puhujan on oltava Kalistajan kokoinen, Ripsaluoman näköinen ja saarnattava kuin Mäkelän Vihtori. — Martti Joensuu 2011/02/08 12:16

Sanonta Koskenvarrelta
Naapuri kysyi naapurilta: Mitä olet tänään tehnyt ? ”Olen kaivon kiertänyt ja valkean varonut”. Tämän kertoi Vuokko Latvala 20.1.2012 Kaloforniasta. — Martti Joensuu 2012/01/20 19:42

Kommentteja

Anna kommentteja tarinaan tänne….

Kuoleman etiäisiä

  • Kuka kertoi:Keijo Lahdenmäki
  • Milloin kertoi:26.3.2011
  • Missä kertoi:
  • Kenelle kertoi:Erkki Mäkelä
  • ” — Erkki Mäkelä 2011/03/27 13:50

Keijo Lahdenmäki, vahojen uskomusten, kummitusjuttujen ja mystillisten tarinoiden tuntijana ja kertojana tunnettu alajärveläinen maanviljelijä toi kolme muistiin merkitsemäänsä kuoleman etiäsistä täällä kerrottua tarinaa tallennettavaksi Seudun tarinat -tiedostoon.

Naapurin vanhaisäntä Jaakko käyskenteli iltahämärissä pihamaalla. Naapurusten rajalla kasvavan ison pihlajan luota lähti ihmishahmo, joka kantoi jotakin sylissään. Jaakko lähti seuraamaan kulkijaa, mutta yhtä äkkiä tämä hävisi hänen näkyvistään. Seuraavana aamuna Jaakko tuli kysymään naapuriltaan Jussilta, että mitä tämä oli kanniskellut niin myöhään illalla. Jussi kertoi menneensä nukkumaan jo sangen varhain. ”Mikähän se mahto olla, tietääköhän se jotaki”, Jaakko kyseli. ”Tämä on enne, kyllä se pian näyttää”, sanoi Jussi. Ja kuinka ollakaan, kuukauden sisällä kuoli Jaakon isä ja hänen tyttärensä lapsi. Heidät siunattiin ja haudattiin samana päivänä.

Kaverukset Eino ja Valee olivat juhlineet. Kun pontikka loppui, niin sitä lähdettiin hakemaan lisää kylän perältä. Matkan varrella oli sakea kuusikko. Aivan tien varressa oli iso kuusi, jonka oksat taipuivat alas maahaan saakka. ”Näätkö tuossa kuusen juurella kaks enkeliä” kysyi Eino. Näkyä säikähtäneenä he palasivat takaisin , mutta kun Vallee ei nähnyt mitään kummallista, he jatkoivat matkaansa. Muutaman päivän kuluttua Einon hammas tuli kipeäksi ja se poistettiin. Eino kuoli kaksi viikkoa myöhemmin myrkytykseen.

Oli kaunis sunnuntainen kesäaamu. Haudankaivaja oli mennyt jo varhain Alajärven ns. uudelle hautausmaalle, koska hautaan siunaaminen siellä tapahtui ”pelekalla” . Pelkka oli matala musta lava. Arkku laskettiin siihen, kun siunaaminen tapahtui ulkona hautausmaalla. Haudankaivaja näki avonaisen haudan luona naisen mustissa vaatteissa. Hän lähti kulkemaan naista kohti. Lähemmäksi päästyään olento muuttui koiran muotoon ja rupesi kaapimaan multaa. Koira lähti tulemaan kohti haudankaivajaa. mutta lähelle tultuaan se muuttui tuulen pyörteeksi, joka eteni hiekkakäytävää ja meni portista ulos. Haudankaivaja kertoi kokemastaan tapahtumasta rovasti Tunturille, joka oli sanonut: ”niin maar, kaikki on mahdollista”.

Kommentteja
Anna kommentteja tarinaan tänne….
pitajat/alajarvi/takkakivelta.txt · Viimeksi muutettu: 2018/10/06 19:48 / Martti Joensuu